Lucruri pentru care meriți sau nu respect

Mulți dintre cei cu care mă întâlnesc au senzația că, dacă scriu poezii sau cântă la chitară, merită să crească în ochii celor din jur. Lucrurile nu stau așa.
Dacă vrei să câștigi respectul tuturor, indiferent de gusturile lor artistice, fă niște lucruri considerate dificile de către toți. Iar când vorbesc de respect, nu vorbesc de respectarea drepturilor aproapelui tău, ci despre un soi de admirație.
Dă-le un loc de muncă oamenilor, plătește taxele și impozitele după ei, plătește asigurarea după mașinile lor de serviciu. Plătește-le telefoanele de serviciu. Riscă în afaceri.
Dacă vrei respect, întemeiază o familie sau ia în adopție un copil. Plătește-ți facturile. Cumpără-ți o casă și nu-i ține pe cei dragi în frig iarna. Pune ceva pe masă-n fiecare zi. Ești respectabil când ai casa în ordine și curată. Omul sfințește locul.
Dacă vrei respect, nu fugi de responsabilități. Învață să-ți placă să dăruiești. Învață să fii mic nu numai în fața celorlalți, iar în secret să te egolatrizezi, învață să fii mic și în fața ta. Respectul îl câștigi dacă ești mic, dar fără să te lași călcat în picioare.
Respectul îl câștigi dacă ești profesionist. Dacă îți cunoști meseria. Nu dacă stai în tribune și comentezi, ci dacă ești pe teren și simți jocul pe pielea ta.
Respectul îl câștigi dacă oamenii nu pot bârfi cu tine, dacă se știe că nu se poate face o bisericuță cu tine să le bagi bețe-n roate altora. Respectul îl câștigi dacă se știe că nu spui minciuni de dragul nimănui. La început te vor urî pentru asta, dar apoi și cei care te urăsc vor ajunge să aibă nevoie de cuvântul tău, să iasă din încurcături; te vor respecta pentru asta.
Respectul îl meriți dacă faci mai mult bine decât ți se cere. Dacă investesti în oameni. Dacă lași în urmă o moștenire. Dacă dai dovadă de maturitate: să lași de la tine chiar și când ai dreptate, pentru un mai mare bine.
Vrei să fii respectabil la locul de muncă? Atunci când colegul tău nu își face munca pentru care e plătit, nu te duce să-i spui șefului. Dacă poți, fă-o tu în locul lui. Dacă nu poți fiindcă nu știi cum, spune-i colegului tău întâi. Dacă știi cum, spune-i șefului că ai făcut-o tu, iar șeful va hotărî dacă respectivul trage sau nu echipa-n jos, dacă o împovărează. S-ar putea ca respectivului să îi fi murit mama, să nu aibă putere de concentrare din cauza depresiei, iar tu să te apuci să-l sapi. Dacă faci lucrurile ca la carte, meriți să fii respectat. Toată echipa te va respecta dacă faci așa sau dacă îi încurajezi pe alții să te depășească.
Dacă îți asumi greșelile, meriți respectul. E mai rău să arunci vina pe cineva decât să greșești tu însuți. Câștigi respect dacă ești un om drept, dacă ai putea fura, escroca sau înșela, dar n-o faci.
Dacă treci prin suferințe și reziști gândului de a-ți pune capăt zilelor, meriți să fii respectat. Dacă pui compasiunea deasupra dreptății, meriți respect. Fă acte de caritate, implică-te!
Meriți respect când riști totul pentru o creștere. Când strângi din dinți. Când înduri viața de cămin pentru a deveni cineva după o facultate sau când trăiești cu 5 lei pe zi. Când le ușurezi altora viața aplicând ideile tale bune. Când inventezi ceva. Când creezi ceva. Când produci ceva. Când lupți pentru identitatea oamenilor tăi.
Dacă reprezinți România la un concurs internațional de muzică, da, meriți respect. Fiindcă dacă eu aș vrea să ajung până acolo, ar trebui să parcurg toate orele de repetiție prin care ai trecut, să îmi tocesc degetele pe corzi mii de ore. Sau că ai cu cinci mii mai multe cărți citite decât mine, și abia apoi că ești scriitor.
Pentru ce nu meriți respect? Nu îl meriți când ești un răsfățat. Când nu vrei să te dezrădăcinezi de părinți, să trăiești veșnic pe banii lor, cu toate nevoile tale costisitoare de adult. Când ești un tont care a trecut prin doisprezece/ cincisprezece / douăzeci de ani de școală și încă nu știi face o cerere către directorul unei instituții.
Nu îl meriți pentru simplul fapt că ai ochi frumoși. Sau că porți uniformă, fără să îi simți greutatea. Nu îl meriți fiindcă ești cel mai bun la jocurile pe computer deoarece tot ce joci, joci pentru tine. Nu meriți respect când ești șovin, rasist, sexist sau chinuitor de animale. Când cu bună știință provoci durere de orice fel.
Nu meriți respect pentru că te duci la frizer mai des decât alții. Sau că încărunțești mai repede. Că ai început să chelești. Scalpul tău e numai al tău.
Nu îl meriți doar pentru că porți haine la modă sau că mergi la serviciu îmbrăcat la costum, cu cravată. Imaginea ta e numai a ta. Îl meriți dacă donezi haine săracilor. Nu meriți respect când autoritatea ta își trage forțele din teama celorlalți.
Nu meriți respect pentru că te culci cu altă femeie în fiecare seară. Plăcerile tale sunt ale tale. Îl meriți când îmbătrânești alături de cineva. Nu îl meriți nici când te mândrești cu viciile tale. Nu îl meriți, de asemenea, pentru niciun hobby al tău.
Diferența dintre un hobby și o pasiune este că primul îl faci pentru tine. Ieși la pescuit pentru tine, scrii poezie despre care nu te interesează dacă e citibilă sau nu, îți croșetezi mănuși și fulare. Nimeni nu te obligă să faci aceste lucruri, iar ceilalți nu au nimic de câștigat din asta. Pe când, pentru o pasiune... pătimești, e multă muncă. Dacă prin pasiunea pe care o ai, reușești să faci lucrurile de mai sus, jos pălăria!

Comentarii