10 sfaturi pe care NU mi le-a dat nimeni

Când e vorba de dat sfaturi, lumea nu se ferește să ți le dea. Din cauza nepăsării, de cele mai multe ori, sfaturile vor fi superficiale, truisme sau sofisme seducătoare, însă fără nicio bază reală. Am făcut o listă cu câteva sfaturi pe care trebuia să le primesc dacă eram ascultat cu adevărat de cei din jur despre ce doresc să ating sau ce vreau să rezolv. Astea le-am aflat singur, pe propria piele:
  • Nu există eroi. Adică nu poți reuși singur. Chestiunea asta cu a-ți făuri singur destinul, a reuși ceva pe cont propriu, e o noțiune romantică. Așa ceva nu există. Steve Jobs, de exemplu, n-a inventat aproape nimic, el doar a avut o viziune și i-a adunat pe anumiți oameni, talentați fiecare pe segmentul lui, să realizeze un tot, produsul Apple. Chiar și când scrii o carte, trece prin cel puțin 10 mâini până ajunge produs finit.
  • Oamenii nu sunt insule. Nu ai nimic de câștigat dacă te separi de lume, ca un lup singuratic. Eventual, condu haita. Nu suntem insule, suntem conectați. Ce fac eu, are efect asupra unor oameni, ce faceți voi, are efect asupra mea. De aceea, eu încerc să fac binele, după puterile mele. N-am inventat eu penicilina, becul sau fermoarul. Le-am găsit în lume și le folosesc. Dar niciuna din aceste invenții nu ajungea la mine dacă doar era inventată și nu era pusă la dispoziția lumii de alți oameni.
  • În atingerea unui scop, după ce ți-ai împărțit drumul în pași mici, pe faze, împarte-ți și anxietățile în temeri mai mici, pe riscuri mai mici. Riscul e o probabilitate de greșeală ireparabilă, așadar și sentimentele tale față de acesta trebuie gestionate la fel cum îți gestionezi și pasiunea care te împinge să îți atingi scopul, și o gestionezi ca un profesionist, o canalizezi. Și frica trebuie canalizată. Ia o foaie și scrie sus scopul, ca titlu. Sub titlu, fă un tabel cu trei coloane. În prima coloană scrie riscul, în a doua ce poți face să-l reduci, în a treia, ce ai putea face în caz că eșuezi, adică ce poți face să revii în punctul de pornire (ai putea accepta vechea slujbă?). Trebuie să faci repetiții în mintea ta cu toate scenariile posibile, ce riști, cum reduci și cum poți reveni. Teama va dispărea. De cele mai multe ori, teama cea mai mare este doar să îți imaginezi scenariile cele mai întunecate, acel „nu vreau să-mi imaginez ce s-ar întâmpla dacă”. Ei bine, imaginează-ți și pune totul în trei coloane, că imaginația n-a făcut rău nimănui.
  • Persistența e mai importantă decât genialitatea. POFTIM?! Da. Este. De fapt, ce este o idee genială? O idee genială este făcută din idei mai mici care rezolvă diferite probleme. Așadar, să rămâi preocupat (rezilient) și să rezolvi probleme mici până când îți pică fisa, e mai important decât să cauți o idee genială din prima și să renunți dacă eșuezi. Ceea ce se va-ntâmpla cu o probabilitate de 99,(99)%.
  • Oamenii nu vor să audă adevărul decât sub formă de glumă, de cele mai multe ori, cu excepția cazurilor în care anunți un deces sau ceva grav. Dar dacă vrei să-i spui cuiva ceva care te deranjează, spune-o ca o glumă. Altminteri, te va urî.
  • Există profesioniști în identificarea problemelor, dar nu există experți în rezolvarea lor. Iar cei care pot rezolva problemele sunt cei care nu știu că nu se pot rezolva. La o ședință, în momentul în care spui că numai specialiștii au dreptul la opinie, echipa se destramă, cade colaborarea, problema rămâne nerezolvată fiindcă nimeni nu o poate vedea din exterior.
  • Cele mai importante întrebări pe care ți le pui, ți le pui cu o voce înceată, în minte. Ascult-o cu mai multă atenție și vei afla mai multe adevăruri despre tine însuți decât puteai crede. Ba chiar vei rezolva mai multe probleme, dacă nu îți va fi teamă s-o asculți.
  • Cunoaște-ți cele patru tipuri de dușmani. Primul tip e evident, sunt cei din jur, alte persoane care ne amenință. Al doilea tip e inamicul interior, care ne ține într-o stare emoțională ce ne face să acționăm regretabil, legată foarte des de imposibiltiatea de a ierta. Al treilea inamic este inamicul secret. Acesta se naște din relația sinelui cu lumea, că nu ne simțim conectați, în special ne provoacă sentimentul de singurătate. Iar când te vezi singur, poți deveni mânios că nu te simți în control, nu-ți vezi locul în întreg, precum un jucător într-o echipă. Mânia asta poate duce la a pune mâna pe toată puterea, să recâștigi controlul pe care crezi că l-ai pierdut, dar după ce înțelegi întregul, îți diminuezi furia. Așadar, explorarea contracarează inamicul secret. Cel de-al patrulea inamic, e inamicul extra-secret. Din cauza lui apare sentimentul de înfrângere, în special după o căutare a fericirii prin metode egoiste. Când fericirea e căutată prin metode altruiste, acest inamic dispare. După un timp nu mai trebuie să o cauți. Iubește-ți dușmanii, pe toți patru, și își vor lua câmpii.
  • Comunică bine. Cum? Simplu. Exact. Simplu înseamnă: minim, clar, repetabil și accesibil. Minim: nu divaga. Clar: cei mai mulți se opresc la minimalizare, să taie din mesaje până când nu se mai înțelege nimic decât dacă rezolvi propoziția prin sudoku, dar trebuie să fie și clar. Repetabil: lucrul pe care îl comunici, să poată fi spus mai departe fără efoturi de reformulare, să poată fi reformulat oriunde și oricând, predat mai departe. Accesibil: ce comunici, să nu se oprească la tine. Adică să fie transparent și să poată fi îmbunătățit. Altminteri, fără accesibilitate, receptorul înțelege mesajul, îl poate da mai departe, dar nu înțelege de ce ar face-o, trebuie să se simtă parte din mesaj, să poată contribui. Asta se poate aplica la orice lucru pe care dorești să îl faci, nu numai în comunicare.
  • Învață cum funcționează sistemul instituțional din România. E prost gândit, dar trebuie învățat cum e dacă nu vrei să ai de suferit. Asta te va scuti de multe drumuri inutile, de multe plimbări de la Ana la Caiafa și vei știi întotdeauna care îți sunt drepturile și obligațiile. Nu e ceva deductibil, să îl poți deduce logic, trebuie învățat.

Comentarii