România are nevoie de Batman

Câinele care latră nu mușcă
Nu îi avem cu nimic la mână pe cei de la putere. Cu absolut nimic. Dacă vrei să fii medic, trebuie să dai o probă după stagiatură, dacă vrei să fii avocat, trebuie să treci prin Facultatea de Drept, dar dacă vrei să conduci această țară, trebuie doar să ai bani de publicitate în nume propriu. Apoi ți-i recuperezi cu vârf și-ndesat din furt: lemn, aur, fonduri europene etc.
Miza actualului Guvern nu a fost să nu îi scoată în stradă pe oameni, ci să îi scoată, ca pentru lucruri mult mai grave să fie obosiți să mai iasă. Atâtea lucruri greșite au loc în fiecare zi la conducerea țării încât, dacă ai credința că strada îi sperie pe politicieni, vei ieși la proteste-n stradă până devii un om al străzii.
Nu s-a mai văzut atâta instabilitate economică și politică de pe vremea lui Iliescu. Finalitatea a fost că mulți „băieți deștepți” s-au îmbogățit. Ceea ce se întâmplă din nou sub ochii noștri este că se creează o nouă generație de miliardari de carton, doar că asta e destul de vigilentă să nu mai sfârșească în spatele gratiilor.
Poate alții m-ar contrazice, dar eu asta cred: acești patru ani de guvernare vor face atâta rău încât nu îl vom putea repara nici în 20 de ani. Poate chiar niciodată. Până-n toamna anului trecut, Dragnea era un nimeni. Știți de ce Președintele nu poate face mare lucru? E simplu: Dragnea îl are la mână cu ceva ce i-a permis o asemenea ascensiune. Președintele, dacă era curat, putea lovi în corupție cu un pumn de fier, că avea poporul în spatele său. Ies milioane de oameni pe străzi și numai atâta se rezolvă? Să fim serioși, ce-am rezolvat cu protestele e apă de ploaie.
Am fost ziarist și am văzut ce îi doare pe oamenii politici: buzunarul. Dacă îi spuneai unui sus-pus că se culcă cineva cu nevastă-sa, nici măcar nu clipea, dar dacă îi ziceai că un asociat al lui i-a tras o țeapă, ieșeau scântei. Doar banii contează pentru asemenea oameni, nu reputația proastă că ar fi plagiatori, că ar fi analfabeți, că ar fi semidocți, că familiile le-ar fi vraiște. Nimic. Numai banii.
Oamenii aceștia trebuie loviți în bani. Nu știu cum. Probabil retragerea cetățeniei române i-ar durea, când ar avea probleme la bancă să își acceseze contul ca apatrizi sau să cumpere/ vândă imobile. Fără cetățenie, n-ar mai putea candida nicăieri. Avem nevoie de cineva bogat și curajos ca Batman care să intre-n ei. Sau mai bine zis o combinație între Elon Musk și Martin Luther King Junior. Cineva căruia să-i pese că pădurile României se răresc pe zi ce trece, că hidrografia României e nenorocită (500 de râuri secate în ultimii 10 ani), că se fură, că fiecare investitor vine-n țara asta, i-o trage, se încheie la șliț și pleacă. Și nu numai străinii sunt de vină, nu poți distruge o țară dacă nu se distruge din interior. Poate că avem oameni curajoși care ar face binele, dar nu avem niciun sponsor care să bage bani în lupta pentru dreptate, să îi poată lovi pe corupți la buzunar. De aceea pierdem.
De ce nu ne ajută nimeni din afară? Pentru că ar fi contra interesului lor. Imaginați-vă, Doamne ferește, să vină războiul. Până acum ne ascundeam în păduri. Acum Carpații sunt tot mai bărbieriți. Imaginați-vă că porniți robinetul și nu mai curge apă niciodată, că apa e o resursă limitată. Iar oamenii care au făcut aceste daune, se vor refugia pe un iaht, cu un pahar de ceva în mână, tot din bani furați de la noi. Să nu credeți că pe ei îi vor afecta daunele pe care le fac țării, de orice fel ar fi.

Comentarii