Nu sărbătoresc acest Black Friday

Mă uit prin casă și-mi dau seama că nimic nu-mi lipsește. Am computer performant (5 GHz), televizor 4K, cameră video GoPro, aparat foto, studio foto-video, microfoane pentru înregistrări, aplicații profesionale, aragaz, cuptor cu microunde, frigider, storcător, convector, instant de apă caldă, veselă, telefon smart, pat de lemn masiv, saltea cu memorie, haine, lenjerie de pat, covoare, baie faianțată, geamuri termopan, ușă de siguranță etc. Am și un motan torcălău, un persan baby-doll. Chiar dacă aș fi un consumerist înrăit, nu aș ști ce să-mi cumpăr.
Hai să zicem că ar trebui să mai îmi cumpăr cărți. Biblioteca e plină, iar pe kindle citesc în paralel două-trei cărți, mai am 15 cărți din seria Man Booker Prize. Ah! Am și un kindle. Cărțile ar pica de pe listă.
Hai să zicem că aș putea să-mi iau bilete la evenimente, cu reduceri de Black Friday. Pică și asta: dacă nu vine Adele sau Ludovico Einaudi, nu-mi iau niciun bilet. Cum nu vine niciunul, n-am chef de plimbări prin țară de dorul lelii fiindcă nu mai am 20 de ani, acum sunt concentrat pe carieră. Iar la festivaluri ca Untold sau Electric Castle nu mă mai duc fiindcă au tendința să fie la fel de la an la an – veni, vidi, vici.
Parfumuri? Am. Le iau anual de pe aoro.ro, iar până acum s-a consumat abia un sfert deși mă parfumez în fiecare dimineață. Căști pentru muzică? Am o pereche de căști JVC și sunt mulțumit. Mi se tot flutură pe sub nas căștile Beats by Dre, le-am testat, au un sunet prea artificializat pe muzică fără bum-bum, cum e muzica simfonică. Oricum, n-o să dau un salariu să-mi iau niște căști care sunt fabricate pentru numai 14$.
De jocuri video nu sunt dependent, performanța computerului îmi folosește la tehnoredactări, lucrări în Photoshop sau montaj. Mă gândesc bine și cred că nici măcar dacă aș avea bani de un iaht nu mi-aș lua unul, ci aș deschide o afacere pentru simplul fapt că-mi place să construiesc și să creez.
Acum realizez că am fost învățat ca român că-mi lipsesc lucruri și-s sărac lipit. Dar nu-mi lipsește nimic, ba chiar am fost în Turcia anul acesta, ceea ce în urmă cu 10 ani mulți români nici nu visam. Acum să mergi în concediu în străinătate devine o normalitate.
Oare chiar ne sunt urgente atâtea lucruri încât să ne îmbulzim ca animalele, să ne călcăm în picioare pentru produse care după promoție vor avea un preț asemănător? Black Friday e făcut în mare parte din lichidări de stocuri și vechituri care nu se vând pe parcusul anului. Și chiar de n-ar fi, avem nevoie de tot ce ne cumpărăm? A ajuns o sărbătoare globală, o sărbătoare de onorare a unui nou zeu  pe nume Shopping  fiindcă, nu-i așa, doar și scopul sărbătorilor de orice fel a ajuns să nu fie bucuria, ci ieșitul la cumpărături.
Dacă simțim că nu ne lipsește nimic, nu ar trebui să cumpărăm nimic. Putem pune banii respectivi deoparte într-un cont de economii fiindcă vremurile grele vin inevitabil: o criză de rinichi, o inundație, un accident... E un pericol de moarte să n-ai bani la ciorap.

Comentarii