7 motive să nu te legi la cap cu StartUp Plus în 2018

Deși se băteau tobele că programul european de finanțare StartUp Plus este mai avantajos decât StartUP Nation, pe parcurs s-au schimbat regulile. Iată câteva dintre motivele pentru care nu merită să îți bați capul pentru a intra într-un parteneriat cu UE.

1.       E co-finanțare, nu finanțare, cum i se face reclamă. Pentru a avea 100 de puncte, Cota de contribuție proprie la valoarea cheltuielilor eligibile trebuie să fie de 50%. Adică din cei 30.000 euro din prima tranșă, trebuie să ai banii tăi 15.000 euro. Și nu există proiect aprobat sub 99 de puncte. Aproape toate au 100 de puncte, iar contribuția proprie e 30 din 100 de puncte.
2.      Nu poți culege nicio roadă în primul an. Trebuie să ai o cifră de afaceri de minimum 10.000 euro pentru a primi a doua tranșă de 10.000 euro, dar mai există și regula că în primele 12 luni trebuie să cheltui 40.000 euro, adică ești obligat să faci profit (nu doar cifră de afaceri) de 10.000 euro pe an, pe care să îi reinvestești și abia apoi ți se dau cei 10.000 euro rămași. Dacă nu reușești, rămâi în gaură de 10.000 euro.
3.      Banii europeni îi controlează pe ai tăi. Dacă tot ai tu 15.000 + 10.000 euro ai tăi, adică 25.000 euro, de ce te-ai băga la un jug în care primești cam tot atâta, doar că nu poți face ce vrei cu banii tăi, decât ce ai menționat în proiect? Iar neprevăzute apar, de la autorizații de mediu până la accidente rutiere. Și nu te poți atinge de proprii tăi bani, trebuie să aduci alți bani să repari astea. E un plan de ademenire să îți riști banii tăi, iar la fiecare firmă nouă, alte două se închid. Dacă ți-ar zice cineva că una din trei parașute e defectă, ai sări din avion?
4.      Codul fiscal se modifică o dată la trei zile în România. Nu e o vreme în care dorești să îți deschizi o afacere, neștiind ce-i mai trăznește pe politicieni. După ce va pleca PSD-ul de la guvernare, cei care vin vor modifica din nou legislația.
5.      Banii europeni pot întârzia 6 luni de la semnarea contractului, iar piața se schimbă atât de rapid încât ceea ce în urmă cu 6 luni era o nevoie, după 6 luni e suprasaturată piața. Însă chiar dacă banii europeni întârzie 6 luni de la semnarea contractului, tu trebuie să îți deschizi afacerea din ziua semnării sale, adică să începi să îți cheltui propriul tău buget și să aștepți să îți intre banii, că anul în care tu trebuie să ai cifra de afaceri de 10.000 euro este calculat de la data semnării. Ba chiar s-ar putea să îți cheltui toți banii tăi proprii și să îți moară afacerea în brațe, dinainte de a primi bani europeni. 41% contribuții sociale, impozit pe cifra de afaceri, rată de impozitare pe locația punctului de lucru... Cel puțin jumătate din bani îți zboară doar pe impozite și taxe din care Guvernul nu e în stare să facă nici măcar o autostradă. Te-ai mâniat și tu?
6.      Sunt o mulțime de costuri care nu sunt eligibile, printre care și amenajarea spațiului. Adică dacă îți deschizi magazin, trebuie să ai grijă să găsești undeva un loc în care a mai fost o dată un magazin, să nu cheltui nimic cu amenajarea, că ceea ce vei cheltui din buzunarul tău va rămâne proprietarului după ce părăsești chiria. Dar chiar dacă găsești un asemenea loc, oare de ce s-a închis magazinul dacă nu pentru că vadul comercial a fost sărac? Și cum să atragi clienții într-un loc urât?
7.      Planul tău de afaceri trebuie să fie pe 3 ani, fără să cunoști piața pe 3 ani, iar 18 luni să răspunzi direct ce faci cu banii europeni. Ba încă 5 ani ești pasibil de controale, să ții inventarul intact, chiar și nefolosit (dacă afacerea a picat). Dar dacă ai luat împrumut 15.000 euro,  ți-a picat afacerea, iar creditorul și-a acoperit paguba luându-ți mare parte din aparatură (luată pe jumătate bani europeni)? În acest caz, la un control UE, ești pasibil de pușcărie, că nu ai păstrat inventarul intact 5 ani. Iar dacă creditorul nu îți ia utilajele sau aparatura (poate e electronică și nu mai valorează cât valorase la cumpărare), înseamnă că tu trebuie să plătești în continuare creditul pentru o afacere picată.

Comentarii

Anonim a spus…
Care e sursa informațiilor?
Theo a spus…
Mergeți pe acel tabel din PDF până la punctul 15.
Theo a spus…
La următorul link am încărcat una dintre grilele de evaluare: AICI.
Pe restul le puteți afla de la un curs de specialitate. Verbal, din păcate, că multe alte grile și metodologii le au doar cei din comisii. Și da, banii pot întârzia 6 luni.
Anonim a spus…
Daca ni s-ar fi spus de la inceput care e baremul... nu stiu cati ne-am fi inscris la curs! Am citit din nou metodologia si mi-am dat seama ca au jocuri de cuvinte sa acopere ce va fi in grila!!!!
MULTUMIM DOMNULE THEO GUSAT!
Theo a spus…
Da, după acea grilă pe care am încărcat-o mai sus, calitatea planului de afaceri contează mai puțin decât contribuția proprie. 21 de puncte la calitate, 30 la contribuție proprie. Nu aveți pentru ce să îmi mulțumiți, vă înțeleg perfect supărarea.
marius onet a spus…
calitatea nu conteaza ci numai cati bani ai? pai aveti dreptate ca te ademenesc sa iti strici banii tai, ca aia conteaza mai mult..... 40, nu doar 30 de puncte daca te uiti si la punctul 14! mai bine de o treime conteaza cat de PROST iti strici banii si abia 21 de puncte cat de bine ti-ai facut planul! sa stiti ca foarte multi v-au facut mincinos, dar stiam in sinea mea ca era prea frumos sa fie adevarat tot ce se zice despre startup+.
Theo a spus…
Domnule Marius, punctul 14 are 3 puncte, nu 10.
Theo a spus…
Apropo de rezultate, că nu vor fi proiecte aprobate sub 99 de puncte. Puteți corela cu StartUP Nation: https://www.startupcafe.ro/finantari/start-nation-lista-rezultate.htm
Uitați-vă câți au 100 de puncte.
marius onet a spus…
chiar ca...! sunt respinse si cu 100 de puncte! pai nu merita osteneala!
Anonim a spus…
Sunt o mulțime de proiecte de acest gen în România. Fiecare proiect are propria grilă, nu la toate proiectele este așa. Nu mai dezinformați, descurajați printr un caz singular. În cazul proiectului de față aveți dreptate, în mare parte, dar să nu uităm ca dacă vrei să ți faci o afaceri trebuie să ți asumi riscuri enorme oricum.
Theo a spus…
Cu ce am dezinformat? Nu înțeleg care e cazul singular. Al dvs.?
Da, trebuie să îți asumi riscuri, dar faci ce vrei cu banii tăi.
Acum că aveți în față grila de la Startup Plus ați amuțit?
Theo a spus…
Dar dacă pe Startup Plus am dreptate, foarte bine. Despre asta e materialul.
marius onet a spus…
hehe poate ca proiectele difera, dar comisiile-s aceleasi
Anonim a spus…
Nu scrie in metodologie de contributie personala. De ce au ascuns asta? Zice doar ca trebuie sa aduci idei inovative si sustenabile. A fost praf in ochi, se pare ca nu ideea buna si sustenabila conteaza, ci capitalul propriu pe care sa ti-l coordoneze cum vor ei. Grila zice una, metodologia alta.
Nu stiu la alte proiecte cum e, dar putem zice adio sa participam la altele, ca nu ai voie decat o singura data in viata sa participi la asa ceva.
Alex Consult a spus…
Tot ce scrie in acest articol este adevarat pe StartUP Plus. Acestea sunt riscurile la care trebuie sa va supuneti daca vreti sa fiti patroni. Poate asta va va face sa va pretuiti mai mult patronii si sefii.
Aveti nevoie de 15.000 euro contributie personala daca vreti 100 de puncte si de alte cateva mii de euro pentru detasare, in cazul in care doua dosare au scor egal. Tot ce scrie e adevarat.
Nu toti sunt facuti sa fie patroni.
Alex Consult a spus…
Ce a omis autorul materialul sa spuna face lucrurile mai greu de digerat: pe servicii nu poti avea decat maxim 99 de puncte. Si foarte putini aplica pe productie (care au sansa la 100 de puncte), mai ales ca StartUP Plus e un proiect pe zone urbane, iar in cele mai multe orase zonele industriale in care Primariile te lasa sa faci activitati de productie sunt in afara localitatilor (extravilan).
E chiar mai dur proiectul decat l-a descris autorul articolului si vi se vor face controale foarte dese si va trebui sa aveti inventarul intact chiar daca e inchisa afacerea.
Theo a spus…
Mă bucur că sunteți de acord cu mine, domnule Alex. Poate că inițial am omis să spun de cele 99 de puncte pe servicii și 97 pe comerț, dar am atșat grila într-unul din comentariile de mai sus, unde se vede negru pe alb. Chiar la punctul 1 din tabel, la domeniul de activitate scrie asta.
Pentru cei care nu știu în care comentariu se găsește grila, pun din nou link-ul AICI.
Anonim a spus…
EU AM FACUT CEVA ASEMANATOR IN URMA CU 5 ANI TOT CU U.E. PE FONDURI DE AGRICULTURA.
ACUM TREI LUNI AM DAT PETRECERE CA AM REUSIT SA SCAP DE JUG (CUM ERA NUMIT SI IN ARTICOL) SI MI-AM FACUT CRUCE SI PE SPATE CA SUNT LIBER.
DACA ACUM IMI SPUNE CINEVA DE FONDURI U.E. SAU DE RATE BANCARE, E MAI RAU DECAT DACA MA INJURA DE MAMA. AVETI GRIJA IN CE VA BAGATI. EU N-AM PUTUT PARASI TARA PANA CAND NU AU TRECUT CEI 5 ANI, CA SA NU IMI PATEZ CAZIERUL CU UN INVENTAR PE MINUS LA UN CONTROL LA CARE NU-S DE FATA. ACUM SUNT IN CANADA SI NU MAI VREAU SA AUD DE U.E.
Theo a spus…
Uau.
Anonim a spus…
Și eu am făcut o afacere cu uniunea și a trebuit să plătesc contabil să îmi scoată bilanțuri de zero lei. Timp de aproape doi ani. Am avut o cofetărie care a dat faliment, dar eu tot trebuia să plătesc contabil din banii mei.
Anonim a spus…
Si eu am dat faliment fiindca nu ai voie sa iei aparate second-hand nici macar pe banii tai, te acuza imediat. Daca nu luam de la UE încă mai aveam afacere, luam totul second-hand la sfert de preț. De fapt nici nu ai nevoie de UE daca ai niste bani, cum zice nenea a cui e blogul.
Theo a spus…
Aoleu, ce pățanii!