Acest Nou Val literar... (partea 1/10)

Din păcate, acest Nou Val al literaturii române nu e altceva decât un flux-reflux într-un lighean uitat în curte, în care s-a strâns apa de ploaie. Rămânem conștienți că aceia care publică pe aceste site-uri pot fi consumatorii de cultură de mâine, însă această nesfârșită predică eu, eu, eu a tinerilor limbuți devine obositoare și creează senzația de lehamite, iar noi ne întrebăm când vor lua loc în sală, că lipsa mobilării culturale devine tot mai evidentă.
E acesta stăpânul
orizontului literar?
Site-ul orizonturiliterare.ro are multe în comun cu reclamele nedorite de pe mail deoarece amândouă sunt prost scrise și organizate. O reclamă îți vinde visul că vei pierde în greutate 24 de lire englezești pe săptămână, că traducerea substantivului pound n-a fost făcută bine, iar acest site (și revistă literară online) deschide noi orizonturi cu cheia franceză. Să știți că mulți dintre cei care publică pe acest site sunt în stare să facă spamming, să vă trimită o poezioară sau un roman foileton pe mail, bateți în lemnnu cădeți în capcana de a le da adresa de mail. Egolatria nu le dă pace. Poezie, poezioară, cine are cele mai multe like-uri din țară? Și ce poze și-au ales să le însoțească interviurile!
Față de alte site-uri asemenea, acesta înscrie un record negativ. Are cele mai multe interviuri cu tineri necitiți, nemaivorbind că e scris cu emoticonuri.
Învățătură de minte pentru orizonturiliterare.ro: o publicație (în tipar sau online) fără un critic literar serios în spate devine, în timp, un caraghioslâc! Fără a lua în considerare greșelile gramaticale (prea) dese, lipsa diacriticelor, a ghilimelelor românești. Ciobanul Mihăiță a vrut revistă literară.
PERLE:
  • Pasiunea pentru muzică există de foarte mică (Apoi crește muzica direct proporțional cu pasiunea?)
  • Hello. Monica mă intitulez a.k.a C.L.M., detin două bloguri, unul personal şi unul de beauty, mai bine zis nail art şi chestii diy. (Hello. Bond. James Bond. A.k.a Monica Abcdefgh... etc. Hodoronc-tronc.) Uuu, ce drăguţ. (Nu e drăguț.)
  • Talentul se moștenește, dar în cazul meu oarecum la distanță. (Doar că distanța trebuie să fie mică pentru a face copii, nu-i așa? Altminteri nu moșteneai nimic.)
  • Deci, ufff, de unde a plecat treaba cu numele Irusrev... Scriam versuri pe un caiet iar pe coperta acestuia era o piramidă. Mi-a venit în cap să scriu versuri pe o latură a acestei piramide iar când am citit invers, a ieşit numele Irusrev, pe care am decis să îl folosesc ca nume de scenă. (Ufff, de ce nu ți-ai pus numele de Pigna, Herlitz sau Imprimeria de Vest? Sau Illuminatu'. Fără deci.)
Site-ul inforapart.ro/boema. Acest site chiar este doar un director într-un site mai mare, care seamănă cu un portal de reclame, al editurii InfoRapArt (Rap? Eminem?). Cu ISSN. Site-ul e atât de urât precum Word '95. Le-a trebuit acestor gălățeni revistă literară precum peștelui bicicletă.
Iată o trecere în revistă a numărului 77(!) din Boema. La pag. 3 – 4 găsim un material scris în stil feminist, bun de citit să-ți obosești ochii, înainte de somn, cu paragrafe lungi cât ziua de post, pe deasupra e despre un roman al Hortensiei Papa... etc (un alt nume de hodoronc-tronc) care a primit cronici pozitive de la Eugen Lovinescu în schimbul sexului, până cuibușorul lor de nebunii a găzduit un concert de onomatopee; pag. 5 – 8 cuprind un eseu despre moneda, iconografia și originea termenului euro, și, în loc de concluzie, ni se spune că e mai bine să fii bogat decât sărac și mai bine să visezi la integrare europeană decât să nu visezi
Pag. 9 – 11 reprezintă o reacție scrisă la apariția unei cărți pe care nimeni n-o va citi dacă așa se fac cronicile de carte; pag. 12 – 13 cuprind o altă cronică de carte, iar autorul articolului a primit o poruncă grea, anume să scrie o cronică de carte bună, iubește-te pe tine însuți, ca pe Dumnezeu, ne spune narcisistul. Să-mi fie cu iertare, am închis revista și mi s-a făcut somn, deși abia e amiază, punând la socoteală că urmează un fragment de roman care depășește granița dintre normal și paranormal... despre fantome. În afara subiectului: oare cei care se semnează pe materiale n-au poze mai recente să le pună în revistă?
Site-ul visul.florema.ro. E atât de nenorocit acest site, că mi-a fost milă și am donat și eu un dolar prin Paypal, la secțiunea pentru acte de caritate. Mi-e milă să scriu mai multe, deși am fost pornit să o fac. Am vrut să spun de ce toate poeziile de pe site sunt scrise din, prin și pentru Eminescu, deși el și-a urât epigonii, dar închei.

VA URMA