Superman de la Colectiv


Mișcarea cu intenții revoluționare de după tragedia de la Colectiv va aduce, fără voia ei, întărirea sistemului capitalist. La Revoluția din decembrie 1989 am dat Omul Nou comunist pe Omul de succes capitalist, fără să ne dăm seama. În momentul de față, cine știe la ce libertăți renunțăm ca să mai facem o schimbare? Nicio schimbare nu a venit gratuit, să nu ne amăgim. Ce îmi pare ciudat este că în România au avut loc manifestări populiste mult mai mari fără să aibă efect asupra Puterii, ca nuca la perete, pe când acum, cu manifestări de scală mijlocie s-a reușit demiterea unui premier. De undeva își primesc manifestările acestea restul de autoritate și cu siguranță surplusul de putere nu vine de la clasa muncitoare. Este un lucru foarte suspicios.
Vrem ca-n Guvern și-n Parlament să nu mai fie nenea Ion și lele Mărie, care adorm cu capul pe masă în timpul ședințelor? Vrem specialiști? E posibilă o asemenea schimbare. În locul lor vor veni domnișorul John și mamzela Mary. Împreună vor meșteșugi o societate capitalistă pe care nu suntem pregătiți să o avem, o competiție dură de piață de tip vestic în care toată clasa muncitoare va deveni din clasă de mijloc, clasă de jos. Se pot face schimbări, dar nu gratuit, ci tot pe spinarea noastră, ne spune istoria. De-am fi nemți, am fi pregătiți, că ne-ar fi în sânge să fim competitivi, dar mentalitatea noastră colectivă este, deocamdată, una de cloșcă, întotdeauna adunați sub aripi protectoare. Cred în potențialul acestui popor, dar ar trebui să avem grijă ce ne dorim, că s-ar putea chiar să îl primim.
Fiindcă piața capitalistă a început dinspre vest, iar valul se îndreaptă spre est, la început vom trage foloasele acestei schimbări, vom fi în bula de oxigen a sistemului monetar. Românii sunt proprietari pe țara lor la propriu, pe când în Vest te numești landlord dacă ai câteva proprietăți, că restul populației trăiește în chirie o viață întreagă și nu lasă (aproape) nimic moștenire: țara e a băncilor. În următorii ani România va prospera din punct de vedere financiar, că valul economiei capitaliste va ajunge (și) la noi de-a binelea, or după anii de prosperitate vin anii de secetă mai ales că modelul capitalist secătuiește țările de resurse, oriunde capitalismul este de succes.
Semnul manipulării îmi este evident și în cazul acestor ieșiri stradale: pentru a-i organiza s-a folosit o tactică de marketing, nu una socială. Cu alte cuvinte, li s-a vândut un vis, la fel cum se vinde într-o reclamă de la TV visul unei vieți luxoase, libere, mai bune. Capitalismul și democrația sunt două lucruri diferite, una se termină unde începe cealaltă. Tot istoria ne învață că populația n-a fost chemată niciodată să pună în rânduială sau să apere democrația în mod pașnic, ci cu mâinile pe arme. Văzând lucrurile în acest fel, am putea spune că ieșirile în stradă care se petrec la ora actuală în România nu au nicio legătură cu democrația, aceasta fiind o iluzie, un vis de marketing capitalist.
Au loc niște transferuri de sarcină cu efecte urmărite îndeaproape; de-ar fi să ieșim în stradă în urma fiecărei tragedii, puteam ieși în stradă și după tragedia aviatică de la Balotești, mai ales că nu au fost date publicității în totalitate înregistrările de pe cutia neagră, iar „pirații aerului” care ni s-au spus că ar fi responsabili n-au fost găsiți și trași la răspundere. Diferența dintre cele două tragedii este modul în care mass-media a prezentat evenimentul. Până și la BBC a fost dată știrea de la Colectiv, semn că se aștepta din Vest o astfel de tragedie ca pretext pentru ceva anume și devine tot mai limpede ce. Așadar, să ne întrebăm: era oare una dintre știrile care merita atenția internațională.
Într-o societate capitalistă, dacă dorești să tragi în piept aer curat, te duci pe o proprietate privată, zonă împădurită, plătești bilet de intrare și tragi aer curat sau te mulțumești cu sprayul de levănțică din toaletă. Vă amintiți de ultimul interviu de angajare la care ați fost, ați stat 40 de indivizi la ușă pentru un post la care nici nu s-a spus salariul? Vă amintiți că doamna de la Resurse Umane v-a întrebat și ce-ați mâncat la micul dejun în urmă cu o săptămână? În societatea pe care manifestanții și-o doresc cu atâta pasiune – și naivitate –, suicidul este considerat normal în urma eșecului în carieră, la ușă nu vor mai aștepta 40 de indivizi pentru un post, ci 400, nu veți mai fi întrebat ce ați mâncat la micul dejun acum o săptămână, ci detalii mult mai intime, că omul corporatist, la fel ca soldatul și poetul, nu are viață personală.
Nu e rău să arătăm cu degetul abuzurile Bisericii, dar trebuie să avem în vedere să nu cădem în cealaltă extremă: cu cât o societate devine mai laică și mai nihilistă, cu atât spiritualitatea din spatele culturii este tot mai ignorată, acest lucru compensându-se cu așteptări tot mai mari de la individ, i se cere să devină Übermensch a lui Nietzsche, adică Superman.
Și să nu uităm de schema Panzi în care am fost implicate toate țările UE la începutul acestui an, când Banca Europeană a spus că va emite 1 trilion de euro fără acoperire în aur. Acei bani trebuie să intre cumva în economia europeană, chiar dacă cu forța, cu credite relaxate cu buletinul și crearea unor false nevoi, precum, în cazul nostru, începem să luptăm pentru aceleași lucruri ca șaizeciștii din SUA. Încetul cu încetul ne vom trezi scandând cu naivitate, ca învinșii acelei generații, make love, not war (faceți dragoste, nu război). Dacă ați crezut că acum e greu, așteptați să vedeți ce va fi capitalismul de tip vestic sau faceți o vizită în țările dezvoltate și întrebați-vă dacă modelul lor are aplicabilitate în România, dacă suntem pregătiți să fim înțărcați.

 
Suntem noi pregătiți pentru o societate total capitalistă?
Așa arată una (vezi video).