Apocalipsa ce se împlinește de la sine


În viziunea regizorului Lars von Trier, Anticristul este cel care se opune naturii. La fel ca el, văd Diavolul în vicleșugurile cu care lumea e ținută în robie, îl văd în dependența oamenilor de sistem, în nebunia cu care oamenii se opun lucrurilor normale și frumoase.
Oamenii lucrează pe bandă în fabrică, unul cade de pe picioare, altul vine pe bandă și îi ia locul. Se studiază medicină și farmacie pe „cobai” umani, pentru binele umanității care e formată fix din inumanii care au băgat bani în proiectul respectiv în speranța că pămâtul galben nu îi va trage și pe ei odată jos. Se bagă bani, miliarde de dolari, să se inventeze un stilou care scrie și-n spațiu, în loc să se scrie cu creionul (metaforă); mă refer la sacul fără fund al lumii numit NASA care spune că-i mai bine să zburăm pe o planetă roșie, deșertică, pe care nu este nici măcar oxigen, decât să îi dăm încă o șansă unei planete pline de apă și pământ fertil, e mai normal pentru NASA să îți bei propria urină filtrată încât să rămână numai apa în urmă decât să cauți soluții să filtrezi apa unui ocean. Oamenii aplaudă. Îl văd pe Diavolul în asta.
Găină crescută în comă indusă la o fermă
Când legumele din propria grădină sunt împotriva normelor UE, iar acelea „bune” nici gust n-au fiindcă sunt produse de companii care s-au apucat de agricultură peste noapte în condiții suspicioase. Puii de găină sunt ținuți în stare vegetativă, sub perfuzii, pentru carne. Modificarea genetică a ajuns o distracție: câini cu coadă de iepure făcuți la comandă, pisici care latră, păsări fără pene pentru o mai bună productivitate. Când orice poate fi cumpărat!  Îl văd pe Diavolul în asta.
Căscarea unei prăpăstii tot mai adânci între bărbați și femei, cu ideea că individul este autosuficient. Când vinovații se iartă pe ei înșiși și se simt la fel de bine ca și cum ar fi cerut iertare. Psihopatul este omul de succes în lanțul evoluției și este promovat ca model. Îl văd pe Diavolul în asta.
Slăbiciunile subconștientului nu sunt studiate pentru a fi sprijinite, ci pentru a fi exploatate de lumea reclamelor. Când lucrurile care ți se cuvin de drept îți sunt date ca favoruri. Îl văd pe Diavolul în asta.
Când se propun modele de frumusețe la televizor, imposibil de urmat. Când se urmărește ca arta să nu mai exprime sinceritate. Când moda nu se mai schimbă o dată la 10 ani, ci o dată la un an de dragul industriei.
Nici National Geographic nu mai arată adevărul, unde nimeni nu se așteaptă să fie mințit: animalele filmate sunt dresate, acolo unde ecosistemele nu mai există de câțiva ani, se pun filmări mai vechi etc. Când e de zece ori mai ieftin să se folosească compuși naturali în facerea unui produs, dar se folosesc cei artificiali din plăcerea sadică de a îmbolnăvi oamenii. Îl văd pe Diavol în asta.
Asta e moda
Când imaginea contează mai mult decât securitatea și problemele reale. Oamenii aleargă după vise mai mult decât după mâncare, iar mâncarea o aruncă la gunoi. Când e o rușine și să trăiești cum trăiești, și să mori cum se moare de mii de ani. Când spiritualitatea unui popor e dată pe bani mărunți. Când îi credem pe străinii care spun (cu un dispreț mascat) că nu știu unde se află România, numai când vor s-o atace. Când a ajuns la modă cinismul. Îl văd pe Diavol în asta.
Încurajarea petrecerii timpului liber astfel încât toată viața devine o vacanță, iar când nu e, creează depresie. Omului de acum o sută de ani nici nu îi trecea prin minte să horească înainte să își fi terminat treburile de acasă! Îl văd pe Diavol în celebrarea lenei.
Îl văd pe Diavol la televizor și pe internet. Îmi amintesc că, într-un local, la TV rula teleshopping și se făcea reclamă la un scaun cu rotile multifuncțional: aveai laptop încorporat, toaletă sub fund, prindea 50 km/h, era pliabil și multe altele. Au și pus un om sănătos în scaun să îl testeze și zâmbea. La care, un copil care urmărise prezentarea, îi strigă tatălui său, aflat lângă mine: tată, vreau să fiu handicapat! Asta e puterea reclamei. Tot ce se întâmplă acum e o decădere a ceea ce înseamnă viață. Îl văd pe Diavol în asta. Bun venit la mașinăria de tocat spiritul!