Cum să-ți dai seama: merită să continui ceea ce faci?

 Învață să părăsești lucrurile neînfloritoare,
nu trăiești veșnic ca să ai timp să le faci să meargă.
Nu orice lucru bun merită continuat. Fiindcă pentru orice lucru care vrei să îți iasă bine, trebuie să depui energie. Și s-ar putea să fie în zadar. E simplu să îți dai seama dacă drumul tău e o fundătură sau dacă ți se deschid noi orizonturi.
Oamenii aleg să facă lucruri din patru motive: pentru bani, să învețe lucruri noi, să lase în urmă ceva respectiv pentru fericire (siguranță, calm sau plăcere). Dacă banii nu intră-n ecuație, e o formă de voluntariat.
Împarte o foaie în patru și scrie în dreptul fiecărei diviziuni: bani, educație, moștenire și fericire. Dacă ți-aș da 18 jetoane, cum le-ai distribui pe cele patru zone? Le poți pune pe toate pe o singură zonă, nu există o regulă.
Poate practici sport de performanță, ești atlet profesionist, dar nu ești bine plătit, iar ultima ta medalie e de bronz. Merită să continui sau să te reprofilezi? Distribuie jetoanele și vei afla pentru ce faci ceea ce faci. Poate că o moștenire nu mai poți lăsa lumii, că mai sus de medalia de bronz știi că nu poți ajunge, banii nu sunt suficienți, de învățat ceva nou, nu mai poți învăța și nici nu ți-ar mai fi de folos, că antrenor nu te vezi și nici nu te trezești dimineața nerăbdător să mergi la antrenamente. Rămâi cu jetoane pe masă, fără să ai unde să le distribui? E cazul să te reprofilezi, asumă-ți asta. Să nu-ți fie teamă de schimbare, e ceva firesc, cu cât o amâni, e mai rău.
Orice are un început și un sfârșit. Pentru mine e scrisul. Nu mai are rost să produc literatură și nu fiindcă aș considera că o fac atât de prost încât să-mi fie greață, nu pentru că nu mi-a plăcut, ci pentru că nu mai găsesc plăcere în asta, nu mai face parte din obiectivele mele spirituale. Voi termina ce am în lucru, e un roman, dar îl voi termina numai fiindcă nu-mi place să las lucrurile neterminate. Va fi ultima carte pe care o semnez ca scriitor.
Am rămas cu 17 jetoane pe masă: pentru bani nu am făcut-o fiindcă nu poți trăi din scris în România, pentru fericire nu o fac fiindcă scrisul cere sacrificii, nu îți cere să fii fericit ci pregătit să transpiri, la moștenire am pus un jeton, nu am pus mai multe deoarece lumea nu mai citește, iar în lumea scriitoricească regula e „te aplaud dacă mă aplauzi”, așadar amintit într-un colțișor nu voi fi, pentru educație nu o mai fac, am făcut Literele să-nvăț să scriu un roman, cel pe care îl termin acum, or pentru autocunoaștere, psihologia e mai bună decât literatura. Așadar am rămas cu aproape toate jetoanele pe masă. După ce termin Dumnezeul părinților noștri, o termin cu scrisul. Voi zice: am epuizat de zis tot ce am avut de zis. Nu-i un capăt de lume, până și Shakespeare s-a săturat de scris și s-a făcut comerciant de grâne.
Că e atletism sau proză, dacă îi pui punct unui lucru, bucură-te că te-a ajutat să te dezvolți. Orice lucru are un început, o desfășurare și un sfârșit. Nu are rost să te chinui, doar pentru că toți cei din jur îți spun că ar fi moral să continui să faci un lucru în spatele căruia nu mai găsești motivație. Orice ar fi, ridică un pahar pentru lucrurile cărora le dai drumul și permite-ți să înnoiești toate lucrurile, o renaștere, dacă până și anul se va-nnoi în curând.

Comentarii