Cum e să fii de-o viață în derivă

Așa mă simt în fiecare zi, în fiecare moment, chiar și acum:
Nu știu dacă tot ceea ce fac mai este relevant sau nu, câtuși de puțin. Dacă trăiesc pentru mine sau dacă trăiesc pentru ceilalți. Dacă aș spune că trăiesc pentru mine, nu aș fi sigur, că eu nu-mi doresc mare lucru pentru mine decât un dram de sens. Dacă pentru alții, nu știu cât de util sunt. Biblia? Biblia am citit-o de două ori. Been there, done that.
Nu știu dacă tot ce e omenesc mă obosește sau dacă pur și simplu tot ce e omenesc nu mi-e străin. Dacă încă mai sunt revoltat sau dacă alții se revoltă împotriva mea și mă schimbă. Sau dacă ar merita să fiu revoltat sau nu. Ori dacă sunt prea exigent cu mine încât devin atât de delăsător cu mine pe cât de exigent ar trebui să fiu sau, contrar, dacă sunt atât de delăsător cu mine încât trag de mine cu toată exigența cu care am putere să o fac și consum multă energie. Nu știu nimic.
Ați putea zice: ai casă, masă, job, sănătate. Da. Dar am și ceea ce în limbaj comun s-ar numi suflet. Sunt închis într-o rană pe care nici Dumnezeu, nici distracțiile, nici confesiunile, nici cititul, nici scrisul, nici civilizația, nici reușitele, nici prietenii, nici dragostea, nici familia, nici eșecurile, nici pasiunile n-au reușit să o cicatrizeze. Și asta de când am devenit conștient, în frageda copilărie. Și nu e teama de moarte. N-am idee ce e și m-am căutat și la mărul lui Adam, să văd dacă mi-a rămas în gât coceanul, să scot păcatul strămoșesc (pe vremea când și Moș Crăciun exista), dar nu era acolo nimic. Nimic, nimic. Așa că le-am abandonat pe toate cele sfinte. Și am căutat, chiar am căutat o scăpare.
Nu știu în ce să cred. Nu știu dacă a crede, în primul rând, e ceva bun, mai ales că marele dușman al sentimentelor este adevărul. Emoțiile și sentimentele sunt lucruri diferite, avem doar șase emoții, pe când sentimente avem cu milioanele. Emoțiilor le place adevărul, dar și adevărul e relativ și nici măcar pe ăla relativ nu l-am găsit și totuși deziluziile șterg cu buretele orice sentiment aș putea avea pentru mine însumi, pentru o certitudine că sunt conectat aici și acum. Nu știu nimic, habar nu am despre ce e viața și nu mai sper că voi căpăta puțină claritate să înțeleg, puțin discernământ.
N-am nici cea mai mică idee cât sunt de bun la ceea ce fac sau cât de slab, că nu am luat niciodată lumea ca oglindă (nu sunt terorist) și nici pe mine însumi, că-s scârbit de mine de când mă știu. Poate de aceea nu suport nici oamenii care se iubesc, oricât de puțin, în loc să fie scârbiți și ei de ei înșiși. Poate există un minimum de iubire de sine pe care trebuie să-l ai, iar eu nu-l am și vă urăsc, în secret, pe toți. Și pe tine te urăsc, deși nu te cunosc, că încă nimeni nu mi-a dat impresia că ar fi renunțat la acel minimum de dragoste de sine. Așadar te judec deja, fără să ne fi întâlnit, că nu te-ai lepădat de sine. Dar de ce ai vrea să ajungi ca mine, te poți întreba. Și ți-aș da o bilă albă. Nu știu de ce ai vrea.
Vreau să vă îndurerez pe toți, măcar puțintel. Să scot din voi sinceritatea cu care mă hrănesc. Un moment pe zi. Nu știu dacă e un lucru rău sau un lucru bun, de aceea păstrez, cât pot, dorința asta pentru mine însumi și încerc să vă las în pace cât mai mult, ca nu cumva să aflu cine sunteți cu adevărat și să nu ne mai vorbim niciodată, voi că vă supăr, eu că aflu cine sunteți. Sinceritate îmi trebuie! Dar parcă, nu-i așa, pentru a afla adevăratul vostru sine, ar merita sacrificiul fiindcă nu îmi place să vorbesc cu măștile voastre. De ce aș vorbi cu personaje când pot inventa și eu cu nemiluita? Dar atunci cu cine aș mai relaționa dacă n-aș accepta să vorbesc cu nimeni care nu-i sincer, care vorbește numai lucruri superficiale și nimic real despre propria ființă? Nu știu, oricum sunt singur, ar conta asta? Sunt complet nebun, nu-i așa? Psihoterapeuții zic că nu sunt nebun, doar trist, iar triști autentici, ca mine, mai rar găsești - încercând să mă ajute să m-ajut să mă consolez -, așadar nici în scuza că-s debil mintal n-aș putea să mă refugiez. Poate deja vă vine să zâmbiți, cu gândul la cât de absurdă e starea mea interioară.
Nu știu dacă sunt actual sau rămas în urmă. Mă uit în jur și am o senzație gri: da și nu. Când credeam că o chestie artistică e de viitor, uau (câte am de învățat din descoperirea asta!), iar eu sunt cel rămas în urma acelei descoperiri, din păcate noutatea era asimilată prea repede sau pur și simplu pica deoarece la aprofundare avea bornele prea slabe. Ori când credeam că un lucru nu e de viitor, a ajuns să fie îndrăgit de mase, iar masele, pot fi, de multe ori, proaste ca turmele, așadar nu știu nici acum dacă acele lucruri sunt sau nu actuale doar pentru că mulțimile plac acele lucruri.
Nu știu nimic. Sunt în derivă. Nu știu dacă vreodată am fost sigur de ceva, dacă știu ceva esențial sau dacă atunci când reușeam să uit cumva că nu știu nimic esențial, doar amânam cu succes gândul că nu voi găsi un răspuns în timp util. Nu mă mir că sunt ocolit. Așa mă simt zi de zi, fără excepție. Acum. Vă arăt asta? Sper că nu, dar să nu-mi dați o medalie dacă reușesc. De ce? De aia: nu știu nimic important. Și sunt sigur că aveți și voi propriile rahaturi încât să mai fie nevoie și de al meu, că doar conștiința colectivă nu ar trebui să fie o groapă de gunoi, ci o moștenire pentru viitor.
Nu știu dacă e bine să știu că nu știu nimic, dacă e un soi de iluminare (și, implicit, să mă bucur că am parte de ea) sau dacă ar trebui să fiu atent cu adevărurile care-mi fac rău emoțional. Nu știu dacă ar trebui să țin atât de mult la confortul meu emoțional în detrimentul adevărului, că ar fi, de fapt, o slăbiciune să ții la confortul tău emoțional în loc să privești adevărul în ochi, așa că mă îmbărbătez în fiecare moment și rămân în aceeași stare de tensiune, în starea de suspensie în care nu fac nicio alegere, dar presiunea să o fac e una imensă. În interior, urlu. De ce nu mă manifest? Nu mai cred nici în puterea vindecătoare a confesiunilor. De ce am scris acest material? Poate nu mai am nimic de pierdut (de fapt, nu știu dacă am avut ceva al meu vreodată sau trec prin lume închiriind viața), poate să-mi cer scuze că exist.