Ce să faci când simți că nu găsești plăcere în nimic

Trebuie să recunosc că de când am un loc de muncă stabil, iar volumul muncii e uneori copleșitor, lecturile mi s-au redus. Înainte era ziua și cartea, acum e săptămâna și cartea. Dar acest material nu este despre lecturi. Este despre ce puteți face când nu aveți putere să evadați în universul unei cărți.
Uneori, din cauza vieții de secol XXI, ne putem împietri încet și sigur, să nu mai simțim aproape nimic, doar pentru a duce încă o zi mai departe. Iată o listă de lucruri pe care le poți face să te simți din nou plin de viață:
 •          Împacă-te cu cine te-ai certat. Pune mâna pe telefon și sună. Îți bate inima cu putere când formezi numărul de telefon? Ți-am promis că te vei simți din nou viu.
 •          Spune-i cuiva adevărul pe care i l-ai ascuns multă vreme. Nu trăi într-o minciună. Una din cauzele împietririi emoționale este viața trăită în minciună. Nu o face ca și cum ești centrul universului și că numai din generozitate nu i-ai spus adevărul, fă-o pentru că vrei ca lucrurile să fie mai bune. Poate vor ieși scântei, o înjurătură urmată de o iertare, dar vei respira mai larg.
 •          Ascultă muzică clasică. Cel mai bine ar fi să asculți un album întreg. După primele zece minute, „pofta vine mâncând”. Îți recomand cu toată căldura Ludovico Einaudi, un compozitor contemporan de muzică clasică. Te unge la suflet. LINK AICI.
 •          Aștepți cu nerăbdare un eveniment și nu mai poți face nimic din cauza nerăbdării? Bea un pahar de vin (unul!) dacă ești major sau plimbă-te prin oraș cu căștile în urechi dacă ești încă minor. Te poți plimba și dacă ești major (sic!).
 •          Ești singur? Creează ceva. Poate îți vei învia visul din copilărie, să fii poet sau compozitor. În ziua de azi este foarte ușor. Pentru muzică nu trebuie decât să știi armurile și armonia și să ai un program precum FL Studio sau Ableton. Aranjezi notele muzicale, iar computerul cântă pentru tine. Dacă ai un aparat foto, ai putea ieși la fotografiat în sălbăticie sau în oraș. Iar poezia e facilă, în ziua de azi nu mai există reguli de scriere. Sau scrie povești pentru copii. Ei nu cer talent literar. Dacă nu acum, când?
 •          Stai tăcut pe o bancă în parc! Cam o oră. Uită-te la oameni cum vin și pleacă. Vei începe să îți simți locul în lume și să fii mai iertător cu specia umană. Momentele în care te oprești și îți faci timp de tine te ajută să îți re-sincronizezi viața.
 •          Uită-te la un film. Dar nu la televizor. Acelea sunt filme slabe. Dacă ai peste 50 de ani și nu știi folosi torenții, sunt sigur că este un tânăr în preajma ta. Alege oricare din filmele de la Festivalul Sundance, că nu îți furi căciula. LINK AICI cu lista filmelor câștigătoare. Cere ajutorul și pentru o subtitrare. După două ore de vizionat (cam atât durează un film), te vei simți mult mai bine.
 •          Fă ceva ce ai vrut demult să faci, doar că te simți ridicol, în ciuda dorinței. Pentru mine a fost să citesc toate revistele de benzi desenate cu Batman. Când am fost mic, nu aveam voie să citesc decât Biblia și mi-am dorit dintotdeauna să o fac. La 25 de ani mi-am adus aminte că am vrut dintodeauna să citesc toată seria. Știu că e ridicol, dar am simțit că am „recuperat” ceva, că am „corectat” ceva din trecutul meu. Dacă visul tău a fost să te dai cu un skateboard și din păcate ai deja 70 de ani, un sărit un parașuta în tandem ar echivala senzația. Skatingul necesită ieșire în public și ai fi filmat și pus pe internet. „Transferă sarcina” de la placă la parașută, cum recomandă psihologii.
 •          Descâlcește-ți viața. Probabil îți ia numai cinci minute să o faci, să pui toate lucrurile în ordine, însă n-ai avut curajul să o faci. Va durea, dar viața ta va fi reală și simplă. Pentru mine a fost teama de a învăța lucruri noi. Da, mi-a fost teamă să învăț un limbaj de programare, dar învățarea lui printr-un curs acrediat mi-a disciplinat mai lesne gândirea și, din când în când, fac ciubuce cu rezolvarea de erori informatice.
 •          Nu îți mai lăsa micile plăceri judecate. Mie îmi place formația Enigma în serile de sâmbătă, celor din jur nu le place. Nu îl oblig pe nimeni să asculte, ascult la căști, dar știu că amicii vor să mă facă să cred că e imoral și de prost gust să ascult muzică bună din anii '90 din când în când. Eu nu îmi cer scuze pentru plăcerile mele sincere, cei care ascultă muzică house îi vor condamna pe rockeri, cei care ascultă muzică pop pe cei care ascultă muzică folk, ca și cum nu ai voie să te bucuri de viață decât cum o spune cineva. Dar dacă muzica pe care o asculți te transformă într-o primată orientată numai după instincte, da, într-adevăr, problema e la tine, că muzica nu te face mai bun, ci necioplit.
 •          Du-te la un restaurant sau la o cofetărie și mănâncă ceva ales. De 20 de lei poți mânca pește cu garnitură de orez. Dacă îngerul tău păzitor ar știi că în 20 de lei stă fericirea ta, ți-ar face el însuși desertul, o prăjitură cu fructe. Ori dacă ai îngredientele, poți face chiar tu mâncarea. De pildă, budinca e ieftină și bună. Sau du-te în cămară și ia un borcan de compot.
 • Du-te un weekend la o pensiune în munți. Poți cutreiera munții pe jos sau pe un ATV închiriat. Personal, îmi place Stațiunea Băișoara. Vei rămâne suprins ce oferte găsești pe www.booking.com. În străinătate, oamenii au obiceiul de a petrece fiecare sfârșit de săptămână undeva, într-un loc frumos. Poți merge și cu cortul, dar grijă mare la căpușe...


O viață plicticoasă este o viață în care simți că viitorul tău este deja scris, că nu este plin de noi oportunități. Dacă poți umbla pe picioarele tale, dacă ești sănătos, nu se poate să îți petreci serile nefăcând nimic(!), că mintea omului tinde să se închidă în sine și să se sălbăticească așa – cei din jur vor observa asta. Dacă de apreciere duci lipsă, s-ar putea să tânjești să împresionezi pe cineva anume, toți cei din jur te apreciază în afară de acea persoană. Nu îi nedreptăți pe ceilalți care îți oferă dragostea, pur și simplu ar trebui să renunți tu la visul de a fi apreciat neaparat de acea persoană. Sper ca, pe lângă asta, lista de mai sus să îți fie de folos.

Comentarii

Dorina Neculce a spus…
am poposit câteva ore pe blogul tău şi am ieşit de aici foarte plăcut impresionată. mult succes în tot ceea ce faci. aici ai făcut o treabă bună!
Theo Gușat a spus…
Mulțumesc! Mă bucur. Să mai veniți pe la noi!