Zece întrebări firești despre lume


1.      Dacă SUA este cea mai bogată țară din lume, dacă tot reușește să toace resursele unei întregi planete prin politicile Wall-Street, de ce foarte mulți americani stau în chirie, alții sunt fără case și locuri de muncă, iar nivelul de trai pentru majoritatea populației (despre care nu se pot face filme cu eroi) nu îl depășește pe al unui student la cămin în Cluj? Te aștepți că dacă tot e o super-putere, starea de bine a cetățenilor să fie pe măsură, dacă tot fură din fiecare țară câte ceva, să vezi că americanii trăiesc în lux.

Răspunsul este simplu: SUA nu este cea mai bogată țară din lume, ci acolo locuiesc mulți dintre cei mai bogați oameni din lume pentru simplul motiv că legile fiscale le permit să facă manevre după bunul plac. Așadar marii bogați ai lumii nu fură pentru SUA, fură pentru ei înșiși, doar că au în spate sprijinul SUA. E ca și cum v-aș scoate din casă, v-aș înfometa și lăsa să muriți, iar pe cei rămași să vă conving că, dacă mă ajutați în continuare să vă fac viața un iad, faceți un act patriotic, apoi aș mulțumi oficial pentru sprijinul de a fi cadavre către scop. O, acum îmi amintesc: au făcut practică pe amerindieni înainte.

2.      De ce mai există vedete?

Nu e pentru că vedetele sunt lideri, nu e nici măcar pentru că ar avea ceva de spus, ci pentru că într-o societate de consum trebuie setate niște standarde de viață la care să aspiri. În fapt, dacă faci tot ce fac vedetele, sigur nu vei obține viața de lux pe care o au, așadar nu face nimic din ce fac ele dacă vrei o viață mai bună.

3.      De ce nu ne mobilizăm odată să eradicăm foametea, sărăcia și să salvăm planeta de poluare?

Fiindcă nu vrem! De aceea! Fiindcă suntem comozi și căutăm motive ba că ne este teamă de oamenii săraci, ba că nu există încălzire globală, ba că noi am comite un act de sfidare la adresa lui Dumnezeu dacă am face binele, că lumea merge cum vrea Dumnezeu. Dar realitatea este că suntem prea comozi să gândim ca specie fiindcă oricum va veni apocalipsa, vom fi în Rai cu toții, că doar nimeni nu crede despre sine că ar putea ajunge-n Infern, nu-i așa?

4.      În era internetului, de ce mai avem nevoie de parlamentari să voteze pentru noi când am putea fi întrebați chiar noi despre fiecare lege în parte, să votăm în fiecare dimineață câte o lege?

Ei bine, când se votează o lege prin care, dacă ai câștigat un proces împotriva statului, primești despăgubirile în rate, în cinci ani, însă tu nu îți poți plăti datoriile către stat în rate, înseamnă că din pură răutate nu e întrebată populația dacă dorește să se facă o lege împotriva ei. Multă vreme am crezut că e incompetență, dar nu e, ci doar pură răutate. Chiar le place să îi crezi incompetenți fiindcă nu poți crede că un cariat ca Dragnea chiar știe face o mișcare du-te-vino cu mâna dinspre buget către buzunar.

5.      De ce ne preocupă dintr-o dată pe toți probleme derizorii precum dreptul egal de a da muzica cât mai tare încât să le spargem timpanele vecinilor, dar nu ne preocupă egalitatea salariilor?

Pentru că este modul nostru de a ne procrastina, desigur, de a nu aborda problemele care ne ard la degete. Uneori am impresia că a da muzica tare în apartament, la 2000W, e de fapt o petiție pro-eutanasiere.

6.      De ce se cheltuie milioane de euro pentru o reclamă și nu li se măresc salariile angajaților sau să cheltuie respectivii bani să facă produsul de o calitate mai bună?

Pentru că în lumea reclamelor dacă strigi mai tare se pare că ai mai multă dreptate, mulți cumpărătorii sunt pur și simplu idioți și se imaginează în locul fericiților din reclame. Și mulți știu că produsele sunt de proastă calitate, știu că reclamele sunt niște minciuni, dar tot cumpără pentru simplul fapt că nu au auzit numele altui brand. Asta e ca și cum nu te-ai duce la o întâlnire cu o domnișoară pentru că în viața ta nu ai mai auzit numele Damaris.

7.      Ce s-ar întâmpla dacă toată planeta ar face parte din NATO? Inclusiv Rusia.

Marțienii sau fantomele ar fi dușmanul numărul unu. Prin studii făcute la Harvard, brusc le-am admite existența. Cineva trebuie să fie dușman, altminteri nu se vând arme, nu se vând cartușe, nu se trag rachete, nu se fac profituri însutite din producerea armelor! Da, din arme se fac profituri mai mari decât din droguri, cu diferența că, dacă dai șpagă unde trebuie, obții bonus un război. Lasă-i pe proști să moară și pe mame să plângă, Noi avem de bifat pași de evoluție în istoria omenirii!

8.      Trebuie să fiu îngrijorat sau bucuros că noile generații devin alienate?

Singurul lucru de care mă pot bucura este că nu-mi vor sufla de sub nas locul de muncă, dar dacă mă uit la cinci minute în fața mea, mă apucă groaza: un asemenea angajat, care nu stă la un loc de muncă mai mult de un an, să îmi plătească mie pensia?

9.      La ce bune atâtea posturi TV?

Un post TV de știri este un instrument de șantaj, „joci cum spun eu sau apari la televizor”, iar un post TV de muzică și divertisment nu prea are curatori buni. Nici măcar pentru meciuri nu-i bun un post TV, că nu o dată au băgat reclamă Bergenbier când era o fază importantă. Cred că TV-ul e bun pentru HBO și conectarea prin cablu la un computer. Că muzică ascultăm de pe Spotify, Youtube Red sau Google Play, la filme ne uităm tot de pe internet, printre care și serviciile Netflix și Amazon Movie sau chiar la cinema, pentru informare intrăm să citim ziarul pe internet și am ajuns să ne respectăm după ce am învățat engleza, așadar citim știrile direct de pe New York Times.

10.  De ce suntem conduși de oameni fără calificare în politică, diplomație și negocieri?

Pentru că ne este teamă că dacă ne-ar conduce niște oameni competenți, nici nouă nu ne-ar mai merge cu șopârlica. De aceea încă sunt votați.
Comentarii