10 sfaturi bune pentru 2018


  1. Să îți manifești ignoranța este la fel de important ca a-ți manifesta convingerile. Cu toții suntem ignoranți în multe privințe, iar dacă dorește cineva să ne taie acest drept, îl dăm la o parte. Unii aleg să își manifeste acea ignoranță crezând în teoria conspirației, alții în habotnicie, alții poluând mediul. Dar toți suntem ignoranți într-o anumită măsură și de puține ori renunțăm la comoditatea de a fi așa. Învață să folosești puterea ignoranței pentru a deveni mai bun: încearcă „să pierzi energie făcând ceva constructiv”.
  2. E urât să faci un lucru doar ca să fii erou în ochii tăi sau a celor din jur, dar când nimeni nu mișcă un deget să facă un bine, e bună și opțiunea asta. De undeva trebuie să înceapă facerea de bine.
  3. Oricât de post-postmoderni am devenit, nu lăsa asta să îți ia scopurile. Știu, ți se spune că nimic din ce faci nu contează și n-are rost să îți pui nimic în cap despre viitor. Să nu crezi asta! Indivizii nu funcționează bine fără un scop. Lumea funcționează bine fără un scop, că nu stăm să bifăm treptele evoluției, altminteri creșterea n-ar fi organică, dar indivizii nu pot funcționa bine fără un scop.
  4. Nu-ți mai pune scopuri de dragul de a tinde spre ceva, că nu ajută la nimic. Construiește-ți sisteme prin care să duci la îndeplinire scopuri, iar în sistemele respective să poți pune orice țel. Ca o „linie de producție”, introduci pe o parte scopul și scoți pe cealaltă parte succesul. Dacă îți vei pune doar scopuri înainte de a-ți construi sisteme care să le poată duce la îndeplinire, ești pe uscat și destinat eșecului.
  5. Nu mai pierde timpul. E ușor să spui că ai fost 6 ore la bibliotecă, dar câte ore ai citit/ studiat cu adevărat? Să petreci ineficient timpul înseamnă să nu funcționezi la capacitate maximă.
  6. Nu mai face lucruri greșite pe care nu vrei să le faci. Sigur că există mii de lucruri pe care le facem, dar nu știm că nu sunt greșite sau există lucruri despre care nu suntem siguri dacă sunt greșite sau nu, însă nu te mai pedepsi făcând lucruri despre care știi sigur că sunt greșite. Azi un lucru, mâine altul.
  7. Cititul ajută foarte mult la articularea gândurilor și sentimentelor. Fiindcă eu articulez deseori ce gândesc și ce simt cu acuratețe destul de mare, apropiații mi-au spus uneori că sunt homosexual sau bisexual. Eu cred că nu e nici pe departe masculin să refuzi să-ți cunoști sentimentele. De cele mai multe ori, abia când formulezi în enunțuri ceea ce simți, vezi cât de adevărat este ceea ce spui. Mi se pare că e o tragedie că foarte mulți bărbați nu citesc și astfel nu au cum să articuleze o mulțime de mânii, temeri și frustrări pe care le simt, ajungând să recurgă la fapte din sfera penală. Limpezește-ți gândurile, citește. Începe cu cărțile premiate la Man Booker Prize.
  8. Cea mai reală parte din personalitatea ta este criticul din tine. Acest critic este un martor neutru care știe exact când spui lucruri pe care nu le crezi cu adevărat. În mintea fiecăruia se află mai multe laturi ale personalității, de exemplu putem observa cum, în timp ce ne certăm cu cineva, dacă îi sună telefonul, va vorbi altfel cu cel de la telefon, iar când va încheia conversația, va continua să ne vorbească dur. Tot așa, aceste feluri de a fi sunt într-o competiție în noi, una serioasă ca lupta pentru supraviețuire care are loc în natură și, cu cât alegem să fim mai mult într-un anumit fel, cu atât alegem mai des să fim așa și rămânem așa. Nu mai spune lucruri în care nu crezi, doar pentru că sună bine, vei crea o tensiune imensă între tine și partea aceea critică, iar efectele conflictului s-ar putea să te afecteze pe viață.
  9. Încetează să mai fii drăguț în mod fals. E bine să fii asertiv, nu super-drăguț. Să nu le distilezi tuturor experiența a ceea ce înseamnă să fie în preajma ta: când tu vei înjura o singură dată, vei fi condamnat de zece ori mai rău decât cineva care o face firesc în fiecare zi. Sunt oameni care și-au pierdut slujba din pricina asta. Asta e valabil și cu fetele: dacă ești drăguț peste măsură, te consideră o abominație, ele doresc o experiență reală de viață (dăăăh!), cu bune și rele, nu doar o versiune a realității care seamănă cu un parc de distracții pentru retardații care n-au învățat că răul e real în lume și rahaturile se întâmplă când nu te aștepți.
  10. Crește! Fii omul de vârsta ta! Ai 40 de ani, iar un copil de 9 ani îți este cel mai bun prieten? Să știi că atunci ai o problemă. Nu vrei să îți iei o slujbă după facultate și ai face orice să rămâi în școală? Atunci semeni cu Peter Pan, băiatul care n-a vrut să crească pentru că lumea adulților e plină de riscuri și pericole. Pe așa ceva nu poți să întemeiezi nimic stabil. Uită-te deasupra ta, pe tavan: cineva muncește ca becul respectiv să lumineze. Cred că nu sunt primul pe blogul căruia citești că responsabilitatea e cheia fericirii, însă îți reamintesc asta: un om responsabil are succes în a fi adult.

Comentarii