15 sfaturi pe care i le voi da copilului meu


Încă n-am copii. Dar când voi avea unul, îi voi spune în felul următor.

Copile,

1.                   Dacă îți va plăcea mai mult să te distrezi decât să îți dezvolți caracterul, vei ajunge un „animal de povară” pentru un om rău, care te va modela după bunul lui plac. Nu sacrifica viitorul pentru distracția de acum.
2.                  Un an de copilărie (sau tinerețe) are importanța a șapte ani de maturitate. Irosind un an de copilărie nefăcând nimic sau neînvățând nimic nou, cel puțin șapte ani de maturitate îți sunt afectați. Dacă în copilărie nu înveți pian și vrei să devii pianist, la maturitate îți vor lua șapte ani să înveți ce puteai învăța atunci într-un an.
3.                  Nu e un act de curaj să renunți la sensul vieții tale, e o prostie. Ți se va spune că ești un om slab dacă nu renunți la sensul vieții tale, însă ți se va spune spune asta din gelozie pe faptul că viața ta este în ordine.
4.                  Găsește-ți vocea ta în viață, aranjează-ți gândurile în ceva coerent. De n-o faci, vei vorbi cu vocea altuia. Pentru asta, acela va trage foloase că are încă un susținător.
5.                  Doar pentru că te vei simți ofensat, nu înseamnă că vei avea dreptate, ceilalți au dreptul să spună ce gândesc cu riscul de a te ofensa, altminteri n-ai afla niciodată adevărul. La rândul tău, spune numai adevărul, însă nu-l folosi intenționat pentru a face răul, mai bine taci. Faptul că știi adevărul nu te face superior.
6.                  Viața este plină de suferință. Nu de la tine însuți vei găsi energia să treci peste greutăți fiindcă oamenii nu sunt insule. Numai dacă te vei depăși pe tine însuți vei putea depăși durerea, iar pentru asta vei avea nevoie de ceilalți să-ți confirme identitatea, adică acea poveste despre cine ești care-ți dă impulsul nobil de a fi mai bun. Nu există identitate fără să fii într-o relație (valoroasă) cu ceilalți, oricât de bine crezi că te cunoști, fiindcă astfel nimeni n-ar putea testa ceea ce crezi despre tine. Și cum te-ai putea depăși dacă nu te cunoști?
7.                  Libertatea nu înseamnă doar a nu fi constrâns să nu te exprimi, ci și posibilitatea de a alege ce povară vei duce-n viață. Uneori, povara te va alege pe tine: asta se numește condiția umană.
8.                  Dacă „ierți, dar nu uiți”, atunci să nu uiți nici binele care ți-a fost făcut. Sau mai bine să nu-ți irosești energia ținând ranchiune.
9.                  Cum să-ți dai seama ce meserie să-ți alegi în viață:
  să îți placă lucrul respectiv
  să fii bun la lucrul respectiv
  să poți face bani cu lucrul respectiv
De pildă, îmi place foarte mult să scriu, sunt (relativ) bun la scris, dar nu pot avea un venit făcând asta deoarece din literatură rareori se pot face bani. Pe locul doi este designul grafic, îmi place, sunt bun la asta și pot face bani lucrând asta; de aceea activez în domeniul publicității, chiar dacă mi-ar fi plăcut să trăiesc din literatură. Pe de altă parte, îmi place tenisul, dar nu sunt bun la sport, așadar rămâne doar o pasiune.
10.               Fii responsabil; asta nu e o opțiune. Un om responsabil nu fuge de datorii, ci le înfruntă, iar asta îi ameliorează suferința. De aici pornește o viață deplină.
11.                Echilibrul pe care trebuie să îl cauți este între impulsurile tale naturale și disciplina civilizației. Vei avea mai multă libertate fără disciplină, însă nimănui nu-i vei fi de folos să rămâi copil, nici măcar ție. Totuși, nu trebuie să îți faci din propria viață o militărie.
12.               Nu-ți face așteptări, ci fii pregătit oricând ca totul s-o ia la vale.
13.               Alege să devii ceva, nu lăsa potențialul să rămână doar potențial: bun la toate, dar specialist în nimic. Orice floare trebuie să devină fruct – oricât de frumos miroase – sau se îneacă în propriul nectar dacă nu se lasă polenizată. Alege un lucru și investește-ți toate talentele în acela. Să nu ai aroganța de a crede că pentru simplul fapt că ai potențial lumea îți datorează ceva; fructifică-l!
14.               Ferește-te de surplus. Dacă-l ai, dăruiește-l!
15.               Răul vine din egoism. Iar dacă te gândești numai la tine, vei avea multe temeri care, în timp, îți vor eroda toate credințele tale bune despre lume și o viață armonioasă. Mândria este o capcană: te face să te simți îndreptățit că ești egoist.

Comentarii